Ο σύγχρονος πατέρας έχει διάφορες μορφές. Ο σημερινός πατέρας δεν είναι πλέον πάντα ο παραδοσιακός παντρεμένος οικογενειάρχης, που επιβάλλει την πειθαρχία στην οικογένεια. Μπορεί να είναι ανύπαντρος ή παντρεμένος, εργαζόμενος ή να μένει στο σπίτι, ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος, θετός ή πατριός και ένας παραπάνω από ικανός φροντιστής παιδιών που μπορεί να αντιμετωπίζουν σωματικές ή ψυχολογικές προκλήσεις.
Τα σύγχρονα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ότι η καλή ψυχική υγεία στα παιδιά και στους νέους συνδέεται στενά με τη σχέση που αναπτύσσουν με τους πατεράδες τους κατά την παιδική ηλικία. Σήμερα αναγνωρίζουμε ότι και ο πατέρας εμπλέκεται και δημιουργεί τη δική του ιδιαίτερη σχέση με το παιδί του και ότι ενεργεί και ως μεσολαβητής. Από τη μία υποστηρίζει τη σύζυγο και μητέρα και από την άλλη τα παιδιά. Τώρα, λοιπόν, είναι η κατάλληλη στιγμή να στρέψουμε πραγματικά το ενδιαφέρον μας προς την πατρότητα.
Οι ομάδες που πραγματοποιούνται στα Κέντρα Πρόληψης απομακρύνονται από τη διδασκαλία και προσεγγίζουν τη μάθηση μέσα από βιωματικές διαδικασίες. Βασική φιλοσοφία της βιωματικής εκπαίδευσης είναι η κινητοποίηση των ίδιων των μελών να εξερευνήσουν ιδέες και ερωτήματα τα οποία έχουν νόημα και ενδιαφέρον για αυτούς ενώ ταυτόχρονα καλούνται να πιστέψουν πως τόσο το συναίσθημα όσο και η σκέψη μπορούν να οδηγήσουν στη γνώση.
Οι ομάδες μπαμπάδων αφορούν μπαμπάδες παιδιών προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας. Οι ομάδες μπαμπάδων, που πραγματοποιούνται στα Κέντρα Πρόληψης Σείριος, διαρκούν 10 – 12 συναντήσεις, είναι εβδομαδιαίες και έχουν διάρκεια 2 ώρες. Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα των συναντήσεων θεωρείται προϋπόθεση η συμμετοχή σε όλες τις συναντήσεις. Στόχοι των ομάδων είναι η ενίσχυση και υποστήριξη των μπαμπάδων στο γονεϊκό τους ρόλο, η βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια, ο αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, η διαχείριση της συμπεριφοράς των παιδιών και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης τους, η αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων, η διαχείριση των συγκρούσεων, τα όρια κ.α.